
HQT Frequently Asked Questions 2015-2016 
 
1. Q: Who must be reported as highly qualified teachers under the NCLB definition? 
A: Teachers who teach in a core academic subject area must be reported. All core academic subject 
teachers who are assigned students in EMIS must have their HQT status reported in Initial Staff/Course 
Collection. All other core academic subject teachers (including tutors) must have their HQT status on file 
at the school. 

 
2. Q: What are the core academic subjects? 
A: Core academic subjects, as defined in Section 9101 of NCLB, include English, language arts, reading, 
science, mathematics, arts (includes music, visual arts, dance and drama), foreign language, government 
and civics, history, economics and geography. 

 
3. Q: When must teachers of core academic subjects meet the NCLB federal definition of being 
designated as highly qualified? 
A: By the end of the 2005-2006 school year, all veteran elementary, middle and secondary teachers of 
core academic subjects should have been highly qualified. Newly hired teachers must be HQT upon 
employment. 
 
4. Q: What is the definition of “teaching assignment”? 
A: Teaching assignment is the grade level and core academic subject(s) a teacher is teaching this school 
year. 
 
5. Q: What are the criteria being used to determine if a teacher meets the federal HQT definition? 
A: Teachers can meet the federal HQT definition in two ways: 
(1)  Be fully licensed in the area they teach and fulfill qualifications designated on the 
HQT Worksheet Form(s) A-E; 
 or 
(2)  Be fully licensed in the area they teach and if eligible, meet the requirements on either the   Ohio 
HQT Abbreviated or Expanded Rubric.  
 
6. Q: What is the expiration date of a teacher’s HQT status? 
A: Although teachers must report their HQT status every year, they do not need to re-qualify every year. 
Once teachers can show they are HQT using Forms A-E in this toolkit, they can continue to use that evidence 
to re-qualify every year in that same subject and grade level. This does NOT apply to those using exception 
forms to show evidence of HQT status. Those using exception forms can do this for only one EMIS reporting 
period.  

 
7. Q: Now that the High Objective Uniform State Standard Evaluation (HOUSSE) has been phased-out, 
how will teachers meet the HQT requirements? 
A: The HOUSSE options include the items in the Ohio HQT Rubric and the Ohio HQT Expanded Rubric.  
There are circumstances when teachers may be reassigned to subjects or grade levels or when educators 
may be hired for teaching assignments for which they have not been required to meet HQT previously. If 
teachers in these circumstances meet the HOUSSE Exception Criteria they may have one EMIS reporting 
period to report or earn HQT status using the HOUSSE options. (See HQT Worksheets Form A-Exception, 
Form B-Exception, Form C-Exception.) 
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8. Q: What are the HOUSSE Exception Criteria? 
A: The HOUSSE Exception Criteria may apply to teachers who are fully licensed for the teaching 
assignment and:  

 Have not been teaching since Jan. 2002; or 

 Are returning to teaching after an extended leave of at least one year within the 2002-2015 
school years (i.e., military duty, reduction in force, medical disability, family care, approved 
leave of absence, administrator returning to the classroom, past employment in a nonpublic 
school, recently working as a substitute); or 

 Are teaching for the first time in Ohio and were previously licensed to teach out-of-state; or 

 Are teaching a grade level they have not taught since January 2002; or 

 Are teaching a subject they have not taught since January 2002; or 

 Are teaching for the first time in a public school. 

 

HOUSSE Exception criteria may be used for ONLY ONE EMIS reporting period for general education 
teachers.  

 

9. Q: How will a teacher meet HQT if they do not meet one of the HOUSSE Exception Criteria? 
A: If a veteran teacher does not meet HQT and does not qualify for one of the HOUSSE Exception Criteria 
that teacher will need to meet HQT through one of the options in Section 3 of the appropriate HQT 
Worksheet. 
 
10. Q: I am a regular educator who has taught the same exact assignment (grade level, core subject(s) 
since before Jan. 31, 2007. I have supporting documentation that I was previously reported as HQT 
prior to Jan. 31, 2007. I used the Ohio HQT Rubric or the Ohio Highly Qualified Teacher Expanded 
Rubric to show I was HQT. Am I still considered HQT in this assignment that has not changed?  
A: If you have continuously taught the exact same assignment since before Jan. 31, 2007 AND have 
supporting documentation that you were HQT using the Ohio HQT Rubric or the Ohio Highly Qualified 
Teacher Expanded Rubric, you could still be considered HQT in the assignment.  
 
11. Q: On the Ohio Highly Qualified Teacher forms, what does a “clock hour” mean? 
A: One “clock hour” is 60 minutes of professional development (one semester hour of coursework =15 
clock hours; one quarter hour of coursework = 10 clock hours). 
 
12. Q: Could someone teaching in grades 7-12 be partially highly qualified if he or she is teaching two 
different core academic subject areas? 
A: Yes. A teacher might meet the criteria for some of his or her teaching assignment classes, but not all; 
therefore, some of these classes would be counted as being taught by a highly qualified teacher and 
some would not. 
 
13. Q: Do the NCLB highly qualified requirements apply to career-technical teachers? 
A: Yes, if those career-technical teachers are teaching a core academic subject area. 
 
14. Q: What master’s degrees can be counted on the HQT forms (Form A-Exception, Form D) for 
teachers who teach in grades K-6? 
A: Teachers who teach K-6 can hold a master’s degree in one of the following areas: 

1) Education; 
2) Curriculum/Instruction;  
3) Reading; or 
4) Teaching. 
Master’s degrees in Education Administration, Educational Leadership or School Counselor do not apply. 
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15. Q: What master’s degrees can be counted on the HQT forms for teachers who teach in grades 7-12?  
I have a Master’s in special education, does that count? 
A: A grade 7-12 teacher must hold a master’s degree in the core academic subject of his or her teaching 
assignment. No, a master’s degree in special education does not count.  
 

16. Q: What is the timeline for the 90 clock hours of high-quality professional development? From what 
point can one begin to count the 90 clock hours? 
A: Professional development may be counted since September 1998 and post initial certificate/licensure. 
For example: if a teacher received an initial teaching certificate/license before September 1998, he/she 
may use any professional development since September 1998; if a teacher received an initial teaching 
certificate/license after September 1998, he/she may use any professional development since the issue 
date of that initial certificate or license. 
 
17. Q: Are teachers in alternative licensure pathways considered fully licensed/certified? 
A: Yes. They meet the requirements of Section 2 (see page 3). Those teachers still must comply with 
Section 3 to be highly qualified. 
 
18. Q: Are teachers with a Supplemental, One-Year Out-of-State Educator License, or Three-Year 
Visiting 
International Teacher License considered fully licensed/certified? 
A: Yes. They meet the requirements of Section 2 (see pages 3-4). Those teachers still must comply with 
Section 3 to be highly qualified.  
 
19. Q: How do I go about determining if I have the appropriate amount and type of clock hours (90 
clock hours, professional development approvable by your LPDC since 1998 and post initial licensure)? 
A: To show appropriate content knowledge for your teaching assignment you need a total of 90 clock 
hours of which a minimum of 45 clock hours in content knowledge in the subject area of your teaching 
assignment is needed. 45 clock hours or more are needed in the specific content area of your teaching 
assignment. Clock hours in teaching skills pedagogy may also be used, but can only be used for a 
maximum of 45 hours. 45 clock hours or less in teaching skills pedagogy can be counted. All clock hours 
may be in content knowledge.  
 

Options 

Professional 
Development 
Clock Hours in 
Content Area 

Professional 
Development 
Clock Hours in 
Teaching Skills 

Pedagogy, 
Content 

Standards 

Professional 
Development 

Semester Hours in 
Content Area 

Professional 
Development Semester 
Hours in Teaching Skills 

Pedagogy, Content 
Standards 

Total 
Clock 
Hours 

1) 90    90 

2)   6 (=90 clock hours)  90 

3) 45 45   90 

4) 45  3 (=45 clock hours)  90 

5) 45   3 (=45 clock hours) 90 

6)   3 (=45 clock hours) 3 (=45 clock hours) 90 
 

20. Q: I currently hold a Regular Education 1-8 (or K-8) Licensure, which forms do I need to use? 
A: Regular Educators, who hold a 1-8 (or K-8) License, will need to complete Form A and/or Form B, 
depending upon their teaching assignment (Form A for a teaching assignment in Grades K-6, and Form B 
for a teaching assignment in Grades 7 and 8). Each form has different requirements in Section 3 to meet 
the federal definition of HQT.  
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21. Q: I currently hold a Regular Education 1-8 (or K-8) Licensure, how do I become HQT in grades 7 
and 8 for the various content areas? 
A: You will need to look at Form B section 3. The options to show evidence of your content knowledge 
for each content area of your assignment are listed on the forms. If you are unable to mark yes in 
section 3 (only one yes is required), you will need to move to the exception forms and attempt to meet 
the definition through that section if eligible. The HOUSSE option may be used for one EMIS reporting 
period. 
 
22. Q: Does the HQT status get put onto my license? 
A: HQT is verified and reported by schools. HQT forms and worksheets are to be completed by a teacher 
and turned in to a designee at the school and/or district. HQT status is not put onto your teaching 
license.  
 
23. Q: If I am eligible to use the HOUSSE criteria and choose the 90 clock hours option, what does “post 
initial licensure” mean? 
A: Post initial licensure means since the date of your initial certificate or license in your teaching area. 
You may use professional development that occurred AFTER your initial certificate or license was 
granted.  
 
24. Q: I hold a valid early childhood license (PK-3) and have passed the Praxis II Early Childhood exam 
#0021, or the OAE Early Childhood Education exam #012, what core content areas am I highly 
qualified to teach? 
A: English language arts, reading, math, science, government, civics, history, economics, and geography 
but NOT music, visual arts, dance, drama, and foreign language. 
 
25. Q: Are tutors required to be Highly Qualified when they are tutoring core academic subjects?  
A: Yes, according to Ohio law (ORC 3319.09) tutors are considered teachers and would need to be HQT in 
the core academic subject(s) of their assignment.  
 
26. Q: How does the Highly Qualified Teacher definition pertain to special educators & gifted educators 
/intervention specialists? 
A: Special and gifted education teachers who provide instruction to students in core academic subjects 
must meet the highly qualified teacher requirements for each of those core academic subjects that they 
teach. These requirements apply whether the intervention specialist provides core academic instruction 
in an inclusion setting, a resource room or another setting. 
 
27. Q: Does a teacher of multi-handicapped students or significantly cognitively disabled students 
need to be highly qualified in all 7th-12th grade core academic content areas? 
A: A teacher whose students are eligible to be assessed against the alternate achievement standards 
may meet HQT requirements as they apply to a K-6th grade intervention specialist (Form D) for the 2015-
2016 school year. For the 2016-2017 school year, teachers will need to be highly qualified in 7th-12th 
grade core academic content areas of their teaching assignment as it applies for 7th-12th grade 
intervention specialist (Form E).  The Ohio Academic Content Standards-Extended provide access to 
Ohio’s New Learning Standards in core academic content areas for grades K-12. For more guidance, 
click here. 
 
 
 

http://education.ohio.gov/Topics/School-Improvement/No-Child-Left-Behind/Highly-Qualified-Teacher-HQT-Toolkit-2013-2014/HQT-Requirements-for-Grades-7-12-Intervention-Spec
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28. Q: If an intervention specialist has taken the Teaching Reading exam and passed, are they eligible 
to be HQT in ELA in Grades 7-12?  
A: Yes. The Praxis II Teaching Reading Exam (#0204), Praxis II Introduction to the Teaching of Reading 
(#0200), or OAE Reading Subtest I (#038) and OAE Reading Subtest II (#039), would be considered the 
appropriate exam to show content knowledge (Section 3) for Intervention Specialists Grades 7-12 ELA 
per U.S. Department of Education (see Page 4).  
 
29. Q: Does a K-6 special education & gifted education/intervention specialist need to show content 
knowledge (Section 3) for each core content area of their teaching assignment? 
A: No. If they have taken and passed one or more of the following Ohio’s State Licensure Exams 
(OAE, Praxis II or NTE), one test covers for all core content areas for grades K-6: 
 

*OAE Praxis II NTE 

 Early Childhood 
Education 012 

 Reading (Subtest I) 
038 & Reading 
(Subtest II) 039 

 Elementary Education 
(Subtest I) 018 & 
Elementary Education 
(Subtest II) 019 

 Middle Grades ELA 
028 

 Middle Grades Math 
030 

 Middle Grades 
Science 029 

 Middle Grades Social 
Studies 031 

 
(*Ohio licensing exams 

as of Sept. 1, 2013) 

 Education  in Elementary School 0010 (if passed 
before Sept 1, 1999) 

 Teacher, grades K-3 Praxis II: ECE 0020 (if passed 
before Sept. 1, 2005) 

 Introduction to the Teaching of Reading 0200 (if 
passed before Sept. 1, 2010) 

 Teaching Reading 0204 (if passed before Sept. 1, 
2013) 

 Teacher, grades K-3 Praxis II: EYC 0021 (if passed 
before Sept. 1, 2013) 

 Teacher, grades 4-6 Praxis II: Elem. Ed. Content 
0014 (if passed before Sept. 1, 2013) 

 Elementary Education: Curriculum, Instruction & 
Assessment 0011 (if passed before Sept. 1, 2013) 

 Middle School ELA 0049 (if passed before Sept. 1, 
2013) 

 Middle School Math 0069(if passed before Sept. 1, 
2013) 

 Middle School Science 0439 (if passed before Sept. 
1, 2013)  

 Middle School Social Studies 0089 (if passed before 
Sept. 1, 2013) 

 General 
Knowledg
e 

 
Or if they meet the 90 clock hour option, only one core content area (or a combination) is necessary to 
apply to all core content areas in grades K-6. 
 
 


